Nieuws02 juli 2023 Wat kost een keuken op maat?

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken die perfect aansluit bij jouw wensen, stijl en behoeften, dan is een keuken op maat de ideale oplossing. Maar als je jouw nieuwe keuken gaat ontwerpen wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Geen zorgen, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Meer lezen Kom in contact met ons

Factoren die de kosten van een keuken op maat beïnvloeden

Om de vraag “wat kost een keuken op maat?” te beantwoorden, zijn er verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Hierbij is het ook belangrijk dat we onszelf de volgende vraag stellen: “in hoeverre is maatwerk nodig?”.

Bij Vogels Keukens produceren wij volledige maatwerk keukens uit eigen werkplaats in Nederland en daarnaast werken wij ook samen met een gerenommeerd Duits keukenmerk om aan alle vraag te kunnen voldoen.

Hieronder hebben we een overzicht uitgewerkt van de belangrijkste verschillen tussen keukens uit eigen werkplaats of van een keukenmerk en welke invloed dit heeft op de prijs, maar ook welke aspecten los daarvan de prijs van een nieuwe keuken bepalen.

1. Materiaalkeuze

De keuze van materialen is een grote factor voor de kosten van een nieuwe keuken. De belangrijkste onderdelen zijn hierbij het materiaal voor de keukenkastjes en voor het werkblad. Ga je bij de fronten bijvoorbeeld voor een houtdecor of unikleur meubelplaat of kies je toch voor massief houten, gelakte of zelfs keramische fronten. Zowel de kosten voor het materiaal als de arbeid door onze vakmensen geeft hier een verschil in prijs.

Is de keuze daarnaast gevallen op een Toplaminaat (kunststof) werkblad of ga je toch voor een keramisch werkblad. Voor werkbladen zijn veel soorten materialen mogelijk, bijvoorbeeld: Toplaminaat, Topcore, natuursteen, keramiek, BalsaBeton, rvs, massief hout of zelfs glas. Elk materiaal heeft zijn eigen prijsklasse en unieke eigenschappen. Kijk hiervoor ook bij de mogelijkheden verder op onze website.

Keuzevrijheid in materialen
Wanneer Vogels Keukens de keuken volledig in eigen werkplaats produceert zorgt dit ervoor dat de keuzes in materialen en kleuren bijna eindeloos zijn. De materialen worden dan ook speciaal voor jou besteld, waarna onze vakmensen jouw nieuwe keuken volledig op maat produceren.

Naast de maatwerk keukens uit onze eigen werkplaats kan ook gekozen worden het Duitse keukenmerk, waar wij nauw mee samenwerken. Deze fabriek hanteert een eigen collectie keukenstijlen, waarmee we een prachtige keuken kunnen samenstellen. Doordat de keuze in materialen iets beperkter is, kan de keuken ook weer iets voordeliger geproduceerd worden. Maar als jouw wensen voor materialen en kleuren perfect aansluiten bij deze collectie, dan is het zeker een aanrader.

Daarnaast kan elk werkblad op zowel onze eigen maatwerk keukens gemonteerd worden als op de keukens van ons Duitse keukenmerk. Hierdoor kan altijd jouw ideale plaatje gerealiseerd worden.

2. Afmetingen en het ontwerp

De grootte en het ontwerp van je keuken beïnvloeden de kosten. Een grotere keuken vereist meer materiaal en arbeid, wat logisch genoeg dus resulteert in een hogere prijs. Daarnaast heeft het ontwerp van de keuken invloed op de complexiteit van het maatwerk en dus ook op de kosten.

Wanneer de keuken in onze eigen werkplaats op maat wordt geproduceerd, dan zit je niet vast aan vaste afmetingen voor de kastjes. Dit zorgt ervoor dat afwijkende breedtes, dieptes en hoogtes aangehouden kunnen worden om een keuken ten alle tijden passend te maken voor de ruimte.

Bij een keuken ons Duitse keukenmerk ben je qua afmetingen van de kastjes iets meer beperkt, maar dit hoeft zeker geen probleem te zijn. Hier komt de vraag “in hoeverre is maatwerk nodig?” weer aan bod. Wanneer de ruimte het toelaat om meer gestandaardiseerde kasten toe te passen is het niet nodig om alle kasten op maat te produceren. En hiermee kunnen weer onnodige kosten bespaard worden.

Maatwerk in de afwerking
Dankzij de speciale passtukken die tijdens de montage op maat worden gemaakt, zal jouw nieuwe keuken altijd perfect in de ruimte passen en aansluiten op de muren. En ook het werkblad blijft altijd maatwerk, waardoor deze altijd netjes zal aansluiten ongeacht de situatie.

Design elementen
Het design van jouw nieuwe keuken kan een grotere invloed hebben op prijs dan je van tevoren misschien verwacht. Wil je bijvoorbeeld de keuken volledig uitvoeren met push-to-open, dan moet er voornamelijk goed rekening gehouden worden met de apparatuur. Een koelkast, vriezer of vaatwasser uitvoeren met een push-to-open functie kan ook extra kosten met zicht meebrengen.

Een design greep plaatsen op de deur van je koelkast of vriezer in combinatie met push-to-open op de andere kasten is ook mooie manier om functionaliteit en design te combineren en ook kosten te besparen.

Gebruiksgemak in de keuken
Kastsystemen zijn elementen in een keukenontwerp die je keuken extra luxe kunnen geven en waardoor de ruimte optimaal benut kan worden. Denk hierbij aan laden, een apothekerskast, hoekkast systemen en ingebouwde afvalsorteringen, deze zijn verder toegelicht bij mogelijkheden op onze website.

Deze systemen vallen onder de luxe producten in een keuken. Oftewel deze onderdelen zijn niet noodzakelijk voor een keuken, maar kunnen wel een groot gebruiksgemak opleveren. Jouw budget voor een nieuwe keuken zal dan ook bepalen of deze systemen voor jou de moeite waard zijn.

3. Apparatuur en accessoires

De keuze voor keukenapparatuur, zoals een oven, koelkast, vaatwasser en kookplaat, heeft invloed op de totale kosten. Zo zit er al een prijsverschil in verschillende merken, maar zeker in functies van specifieke apparatuur. Kies je bijvoorbeeld voor een oven van 45cm hoog of toch van 60cm hoog? Moet de oven ook voorzien zijn van een magnetron- of stoomfunctie? Enkele voorbeelden van functies die extra kosten met zich mee kunnen brengen.

De meeste keukens worden voorzien van een koelkast, vriezer, vaatwasser, oven, kookplaat en afzuiging. Maar natuurlijk kan ook nog een warmhoudlade, vacumeerlade, kokendwaterkraan of wijnklimaatkast worden toegevoegd. Extra luxe apparatuur, die uiteraard extra kosten met zich meebrengen.

Accessoires
Daarnaast kunnen extra accessoires, zoals verlichting, stopcontacten, laden inrichtingen of een wandsysteem voor accessoires de prijs verhogen. Maar ook hierbij geldt dat de afweging gemaakt moet worden tussen het gebruiksgemak, design en kosten.

4. Werkzaamheden en installatie

De kosten van een keuken op maat omvatten ook de werkzaamheden en installatie. Het ontwerpen, produceren en plaatsen van de keuken vereist vakmanschap en expertise. De complexiteit van het werk en de benodigde tijd zullen van invloed zijn op de totale prijs.

De montage van de keuken is één van de belangrijkste aspecten bij een nieuwe keuken. Of het nu gaat om een maatwerk keuken of een fabriekskeuken, het vakmanschap van de monteur bepaald een groot deel van de kwaliteit van de keuken.

Vogels Keukens hecht daarom veel waarde aan vaardige monteurs, zodat alle details van jouw nieuwe keuken tot zijn recht komen.

Prijsindicatie van een keuken op maat

Nu je een idee hebt van de factoren die de kosten van een keuken op maat bepalen, vraag je je waarschijnlijk af wat je kunt verwachten qua totaalprijs. Maar zoals je vast al door hebt, kunnen wij helaas geen vaste prijs noemen, omdat elke keuken uniek is en de kosten van een keuken dus variëren.

Het is belangrijk om te beseffen dat een keuken op maat uit onze eigen werkplaats in het algemeen duurder is dan een fabriekskeuken, omdat maatwerk meer tijd, vakmanschap en andere toepassing van materiaal vereist. De kosten van een maatwerk keuken wanneer deze is gerealiseerd door een klein familiebedrijf vergeleken met de kosten wanneer deze is gerealiseerd door een groter productiebedrijf zullen daartegenover in principe niet zoveel van elkaar verschillen.

De aanname dat een interieurbouwer of maatwerkspecialist per se duurder is dan een normale keukenzaak klopt ook niet. Een keuken op maat bij Vogels Keukens is in basis te vergelijken met de betere keukenzaken. In de praktijk wordt door deze aanname vaak alleen voor een maatwerkspecialist gekozen wanneer de klant bijzondere wensen heeft, waar een normale keukenzaak niet aan kan voldoen. Maar voor elke soort keuken kan je dus bij Vogels Keukens terecht.

Grove prijsindicatie

Maar ook als maatwerkspecialist kan Vogels Keukens voor elk budget een keuken leveren. Hieronder worden enkele grove indicaties gemaakt voor wat een keuken kan kosten, maar houdt er rekening mee dat er veel factoren zijn die de uiteindelijke prijs bepalen. Ook prijzen van leveranciers kunnen door de tijd de prijs van een keuken verhogen.

Is de ruimte niet al te groot en komen we met standaardmaten al ver? Wordt er gekozen voor prijsvriendelijkere materialen, zoals een kunststof keukenblad en houtdecor fronten? Moet de apparatuur voornamelijk praktisch zijn en zijn de luxe gadgets en opties niet nodig? In dit geval kan Vogels Keukens al keukens leveren rond de €10.000,- à €15.000,-.

Mocht je net iets verder willen gaan, en jouw wensenlijstje helemaal in jouw keuken willen verwerken, dan leert onze jarenlange ervaring ons dat een keuken bij Vogels Keukens rond de €20.000,- à €30.000,- zal kosten. Dit is uiteraard een gemiddelde, het kan altijd lager of hoger uitpakken door gemaakt keuzes, zoals eerder beschreven in dit artikel.

Daarnaast kun je het natuurlijk zo gek maken als jezelf wilt. Zo kan er gekozen worden voor high-end apparatuur van Miele en Gaggenau.  Of voor een echte design afzuigkap van Wave. Kies je daarnaast voor veel laden of andere speciale kastsystemen in je nieuwe keuken? Ga je voor klassieke handgemaakte kaderdeuren, wordt je keuken gespoten met een speciale metaallak of heeft een architect moderne vormen in jouw ontwerp verwerkt? Allemaal luxe aspecten die jouw keuken naar een hoger niveau tillen, maar er ook voor zorgen dat er geen maximale prijs zit aan een keuken. De opties zijn eindeloos.

Keuzevrijheid maatwerk keuken

Een van de belangrijkste voordelen van een maatwerk keuken uit onze eigen werkplaats is de ongeëvenaarde keuzevrijheid die het biedt. Met een maatwerk keuken kun je elk aspect van het ontwerp aanpassen aan jouw specifieke wensen en behoeften. Of het nu gaat om de indeling, materialen, kleuren, afwerkingen of apparatuur, jij hebt volledige controle over de keuzes die worden gemaakt. Dit stelt je in staat om een keuken te creëren die perfect bij jouw persoonlijke budget past.

Of je nu een moderne, minimalistische keuken wilt of juist een warme, landelijke uitstraling wenst, met maatwerk is alles mogelijk. De keuzevrijheid van een maatwerk keuken maakt het een waardevolle investering die jouw keukenervaring naar een hoger niveau tilt.

Ontdek de mogelijkheden bij Vogels Keukens

Om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor jouw specifieke situatie, mag je altijd vrijblijvend een afspraak met ons maken om de mogelijkheden te bespreken, jouw wensen in kaart te brengen en een offerte op maat te maken. Wij hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen, produceren en installeren van keukens op maat. Wij staan klaar om jouw droomkeuken werkelijkheid te maken.

Een eerlijke prijs
Bij Vogels Keukens staan wij voor een eerlijke prijs. Wij bepalen de prijs aan de hand van de benodigde materialen en de beoogde aantal arbeidsuren. Op deze manier kunnen wij flexibel zijn wanneer je later nog zaken wilt wijzigen, zo kunnen wij op dezelfde manier onze prijzen aanpassen.

Onderhandelen over de prijs?
Bij Vogels Keukens zijn wij van mening dat wij een eerlijke prijs vragen voor de kwaliteit die wij leveren, hierdoor is er ook niet te onderhandelen over de prijs. Wij vinden dat iedereen dezelfde eerlijke prijs verdient en dat het niet moet liggen aan hoe goed je kunt onderhandelen.

Een eerste afspraak
Een eerste afspraak doen wij altijd bij ons op kantoor, welke voorzien is van een kleine showroom met veel materiaalsamples. Hier kunnen wij samen jouw ideale keuken samenstellen. Neem contact op via ons contactformulier, email of telefoon, dan zorgen wij dat de koffie of thee klaar staat.

Ook een maatwerk keuken? Start nu jouw keukenproject hier

Ik wil meer weten

Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak

Maak een afspraak en kom langs bij ons op kantoor om alle mogelijkheden voor het op maat maken van jouw keuken te bespreken. In overleg met jou komen we tot een advies dat we kunnen uitwerken tot de droomkeuken zoals jij hem in gedachten hebt.

0492 84 96 84 info@vogelskeukens.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoongegevens volgens onze privacyverklaring